CGI of The Venue.

Architect appointed to transform The Venue at Leeds College of Music

The main performance space at Leeds College of Music is set for a revamp, with a rooftop extension in the centre of Leeds’ Cultural Quarter.

Scheduled to commence works in May 2017, the extension will transform the conservatoire’s main performance space, The Venue.

Developed by Leeds-based architects Group Ginger, the contemporary design and new space will be enclosed with a full perimeter glazed screen allowing visitors views across the city, whilst a glazed attic will be shaded by black and gold vertical louvres.

Simon Baker from Group Ginger commented: “We approached the roof top extension as though we were completing the building and providing the penthouse accommodation that was missing from the original.

“We always look to celebrate the user and the activity in the space; it was important that this space expressed the creativity of the college students but also engaged with the surrounding city skyline. We like to think of it as though it could be a piano bar or lounge in New York.”

Due for completion by early September 2017, the extension will create an enhanced audience experience at the conservatoire’s 350-seat venue. In addition, the new space will also incorporate an in-situ bar, catering facilities and state-of-the-art technical equipment.

The 2,150 sq ft space will include breakout rooms and dedicated catering areas, in order to facilitate the conservatoire’s programme of performance, conferences and educational events.

Gerry Godley, principal and managing director of Leeds College of Music, commented: “We want The Venue to be a key creative space within the rich arts and culture offering in Leeds.

“By improving the setting for the eclectic LCoM events programme, the new space will be a vibrant place for students to learn and develop as musicians. It will also provide a fantastic opportunity for music lovers across the city and beyond to see high calibre, innovative artists in a breathtaking venue.”

2017 will also see a £1.2m development of the Skyline Music Library at the Quarry Hill Skyline building, which will improve learning resources for LCoM students and open up its facilities to the public.

Share this article

Join the discussion as a guest or using , or Google

Top Ten Most Read